Scrum is dodelijk voor bureaus

Ik ben er steeds meer van overtuigd dat de introductie van SCRUM en AGILE langs klantzijde wel eens de grootste bedreiging kan zijn voor het traditionele bureaumodel. In de voorbije twee jaar zijn bijna al mijn klanten overgestapt op multi-disciplinaire teams die op basis van SCRUM met elkaar samenwerken. Met als gevolg dat deze teams zelf hun strategie en creatie ontwikkelen en zelf hun ideeën razendsnel prototypen, lanceren en bijsturen.

Ik hoor en zie steeds vaker dat ze daarbij op het juiste moment ontbrekende expertises inhuren om aan hun team toe te voegen, in plaats van de volledige opdracht aan een bureau uit te besteden. Is dit een zorgwekkende trend voor bureaus? Absoluut. De meeste bureaus zijn ingericht om op projecten draaien, niet op het tijdelijk uitlenen van experts. Voor freelancers zijn het wel gouden tijden.

De vraag is: Hoe kunnen we nog relevant blijven?

Het helpt misschien wel als we stoppen met onze waarde te definiëren in termen van onze ideeën. En in de plaats daarvan een aantal andere skills meer naar de voorgrond brengen: Multi-disciplinaire klant-teams kunnen ontzettend veel leren van onze methodiek om tot echt goede inzichten en ideeën te komen. Of ons vermogen om de creativiteit en de intelligentie van een groep losse talenten te coördineren om tot fantastische producties te komen.

In deze nieuwe realiteit is er zo veel waarde die we aan de tafel kunnen brengen in de afwezigheid van een creatieve briefing. Maar om dit te kunnen, zullen we onder ogen moeten durven te zien dat we geen monopolie meer hebben op creativiteit. En het is niet omdat dit af en toe spectaculair faalt, zoals recent met Pepsigate, dat we achterover kunnen leunen en denken “zie je wel, ze kunnen het niet”. In elke revolutie geldt:  It can’t be done, until it’s done.

Adres

‘s-Gravenhekje 1a
1011TG Amsterdam

Contact

hello@sueamsterdam.com
(+31) 20 223 46 26

Word expert in het beïnvloeden van gedrag

Onze populaire wekelijkse nieuwsbrief brengt het beste uit de overtuigingspsychologie en de toepassing ervan.

Schrijf me in!

Don't miss out

Receive our biweekly email with the best articles we've been reading in the meantime.

Nah, I'd rather be unpersuasive

Ok, you’re gonna want to check your mail now

Nice

Ok. So this is you...

You walk through life without caring if you ever have an impact.

You think persuasion is for perverts.

You are perfectly happy being charmless.

Is this you...?

Ok damned, sign me up
×

That’s me! Let’s meet