EEN ANALOOG RADIOSTATION TRANSFORMEREN NAAR EEN luisteraarsGERICHT EN DIGITAAL RADIOSTATION

Logo
 • Client
 • Radio 538, Hilversum
 • Project
 • The Beat of the Moment
 • Filed under
 • Branding, Campaigning, Digital Transformation

Radio538 is een van de grootste radiostations van Nederland. Met opkomende concurrentie als Spotify, Soundcloud en iTunes was hun belangrijkste uitdaging om luisteraars bij zich te houden. Hiervoor moesten ze hun eigen plek te verwerven in het digitale tijdperk, zonder compromissen te hoeven sluiten over het hart van het merk: de dagelijkse radio-uitzendingen.

SUE heeft Radio538 begeleid in hun digitale transformatie door hierbij de gebruikers als uitgangspunt te nemen. Dit deden we door Radio 538 te transformeren van een analoog radiostation met passieve luisteraars, naar een interactief radiostation met actieve leden. Hiermee verzekerde Radio 538 zijn marktpositie. Tegelijkertijd hebben we het merk nieuw leven ingeblazen met een positionering waarbij de gebruiker centraal staat.

Our contributions

Insights

 • Consumentenonderzoek
 • Consumenteninterviews

Ideation

 • Conceptontwikkeling
 • Design & copywriting
 • Analytics
 • Persuasion design

Implementation

 • Conversiestrategie
 • Reporting
 • Coaching team
 • Campagne productie

The Beat of the Moment

Zouden we de nieuwe merkpositionering ‘The Beat of the Moment’ (TBOTM) kunnen inzetten als basis voor een vernieuwd Radio538? Een 538 dat zich blootgeeft en openstelt aan zijn luisteraars? Wij geloofden dat het kon: door TBOTM tot leven te brengen samen met luisteraars, en door een contactstrategie te ontwikkelen om de interactie met hen in gang te zetten. We transformeerden het radiostation in een partner in crime die je helpt om te leven in ‘The Beat of the Moment’. Zo gaven we de doelgroep nieuwe redenen om naar Radio538 te luisteren, en nudgden we ze richting andere platforms en evenementen van Radio538.

Het ging allemaal om het nudgen van het gedrag van mensen. Niet om ze iets voor te schrijven. En de kracht van nudgen is: je kunt het testen.

Het gedrag van gebruikers in gang zetten

Als behavioural designers begonnen we met het bepalen van de keuze-architectuur om het gedrag van de doelgroep te activeren. Dit deden we door TBOTM aan te vliegen als ‘movement’ in plaats van als een campagne. Op deze manier werd TBOTM iets waar luisteraars zelf aan mee konden doen. Het werd iets waaraan ze konden bijdragen, en waar ze mee in aanraking kwamen op verschillende plekken: hun smartphone, evenementen, online en radio. De keuze-architectuur nudgede mensen van online naar radio, van radio naar social media, van social media naar evenement, van evenementen naar reclame. Radio bleef de kern van 538, maar was nu meer verbonden met luisteraars.

Succesfactoren

De digitale transformatie van Radio 538 moest op de juiste manier worden aangevlogen om zoveel mogelijk op te leveren. We waren het er allemaal over eens dat we het anders moesten benaderen dan een gewone campagne. We moesten de manier waarop 538 als organisatie werkt veranderen. Daarom sloot het Radio538 team aan bij het SUE team in de brainstormfase, en SUE consultants sloten aan bij het 538 team in de implementatiefase. Zo konden we samen prototypen, implementeren, leren en de strategie uitvoeren. Dj’s, redactie, projectmanagers… iedereen werd erbij betrokken. Zo werd het hún merkpositionering.

Eerst sloot Radio 538 aan bij het SUE team in de conceptontwikkeling, daarna sloot SUE bij het Radio538 team aan in de implementatie.

Outcomes

Na de zomercampagne beschreef 49% van de doelgroep Radio 538 als interactief

Marktpositie

1st

Luistertijd

x 2

Positieve merkassociaties

+ 15%

Want to hear this story live?

(we are happy to share all the ins and outs with you)

other work

Adres

‘s-Gravenhekje 1a
1011TG Amsterdam

Contact

hello@sueamsterdam.com
(+31) 20 223 46 26

Word expert in het beïnvloeden van gedrag

Onze populaire wekelijkse nieuwsbrief brengt het beste uit de overtuigingspsychologie en de toepassing ervan.

Schrijf me in!

Don't miss out

Receive our biweekly email with the best articles we've been reading in the meantime.

Nah, I'd rather be unpersuasive

Ok, you’re gonna want to check your mail now

Nice

Ok. So this is you...

You walk through life without caring if you ever have an impact.

You think persuasion is for perverts.

You are perfectly happy being charmless.

Is this you...?

Ok damned, sign me up
×

That’s me! Let’s meet