EEN SUCCESVOL NIEUW DONATIEMODEL VOOR EEN NGO ONTWIKKELEN MET BEHAVIOURAL DESIGN

Logo
 • Client
 • Aids Fonds, Amsterdam
 • Project
 • First World Problem Pills
 • Filed under
 • E-commerce, Fundraising, Product Design

Het Nederlandse Aids Fonds vecht voor de rechten van mensen met HIV. Dankzij hun inzet voor scholing, preventie en medicatie is AIDS niet langer een dodelijke ziekte, maar de eindstreep is nog niet in zicht. De urgentie van HIV is verschoven van ‘bij ons om de hoek’ naar verre ontwikkelingslanden. Helaas maakt dat het steeds moeilijker om mensen te vinden die willen helpen en doneren.

SUE is daarom gevraagd om een strategie en campagne te ontwikkelen om mensen bewust te maken voor het feit dat HIV-medicatie, gek genoeg, nog niet voor iedereen beschikbaar is. Het feit dat dit probleem voor veel mensen toch een ver-van-hun-bed-show is, maakte het een lastig vraagstuk. We hebben de harde noot gekraakt, en wisten mensen te motiveren om zich er toch mee bezig te houden. Door het probleem te benaderen vanuit menselijke psychologie, zijn we erin geslaagd om het aantal donaties te verhogen. Vermomd als een hip product, heeft onze aanpak mensen genudged om geld te doneren. Op deze manier hebben we een schaalbaar businessmodel ontwikkeld in plaats van een campagne.

Our contributions

Insights

 • Consumer Insights i
 • Desk Research
 • Strategie-ontwikkeling

Ideation

 • Concept & productontwikkeling
 • Design & copywriting
 • Prijsstrategie
 • Retail design
 • Persuasion design
 • Website productie

Implementation

 • Online & offline productie
 • Digitale marketing advies
 • Creative directie

First World Problem Pills

Waarom zou iemand geld doneren om een probleem van een ander op te lossen? Het antwoord is eenvoudig: dat doet niemand, behalve als je het probleem bekijkt vanuit menselijke motivatie. Dat hebben we gedaan bij het bedenken van 41 First World Problem Pills. Deze aantrekkelijk ontworpen medicijnpotjes, gevuld met pepermunt, boden een oplossing voor een – op het eerste oog – irrelevant, maar herkenbaar dagelijks probleem. In werkelijkheid waren ze helemaal niet zo irrelevant, want de totale opbrengst ging naar HIV-medicatie.

De pillen waren een laagdrempelige manier om een serieus bericht over te brengen, en het doneergedrag van mensen te veranderen

De vraag om donaties veranderen naar de behoefte om iets te kopen.

Ons gedragsonderzoek liet zien dat mensen graag hun geld uitgeven aan een goed doel, zolang er zelf maar iets leuks voor terugkrijgen. De First World Problem Pills zijn ontworpen om ze met anderen te delen (ze zijn grappig en hip) en te kopen (ze waren een perfect cadeau). Door menselijke psychologie als uitgangspunt te nemen, hebben we de saaie vraag om donaties getransformeerd naar iets aantrekkelijks: de behoefte om iets te kopen. Dat werkte, en niet zo’n beetje ook.

Succesfactoren

We hebben nauw samengewerkt in co-creatie met het Aids Fonds. We werkten samen als team, en namen dus niet de traditionele positie in van een opdrachtgever en bureau. Daarnaast hebben we ons laten sturen door data. We hebben niet direct het eindproduct compleet ontwikkeld, maar bestelden eerst blanco potten om daar ter plekke labels voor te printen. De ontwerpen baseerden we op wat data ons leerde over wat mensen wel of juist niet zouden kopen. Bovendien hebben we het project aangevlogen als een start-up. We huurden voor twee weken een pop-up shop en leerden daar van de reacties van echte klanten. Alle inzichten hebben we vervolgens verwerkt in de uiteindelijke webshop.

Het is tegenwoordig veel goedkoper om te experimenteren. Het is belachelijk eenvoudig om een product te ontwikkelen, te testen bij consumenten, en precies te meten wat werkt en daarmee het product te verbeteren Eric Schmidt (Google)

Impressions

Outcomes

In slechts een paar weken hebben we 337.332.800 mensen bereikt in 82% landen wereldwijd.

Aantal verkochte producten

3.500

Donatie via aankoop

> 30k

Earned media

95%

Want to hear this story live?

(we are happy to share all the ins and outs with you)

other work

Adres

‘s-Gravenhekje 1a
1011TG Amsterdam

Contact

hello@sueamsterdam.com
(+31) 20 223 46 26

Word expert in het beïnvloeden van gedrag

Onze populaire wekelijkse nieuwsbrief brengt het beste uit de overtuigingspsychologie en de toepassing ervan.

Schrijf me in!

Don't miss out

Receive our biweekly email with the best articles we've been reading in the meantime.

Nah, I'd rather be unpersuasive

Ok, you’re gonna want to check your mail now

Nice

Ok. So this is you...

You walk through life without caring if you ever have an impact.

You think persuasion is for perverts.

You are perfectly happy being charmless.

Is this you...?

Ok damned, sign me up
×

That’s me! Let’s meet