Weten heeft niets met waarheid te maken

Freud schreef ooit dat weten geen enkel effect heeft op waarheid. Je kan een neuroticus nog zo veel inzicht geven in zijn symptomen en waar ze vandaan komen, het heeft er geen enkel effect op. Omdat de waarheid is dat zijn fobieën of dwangbeelden – hoe disfunctioneel ze ook lijken – een rol spelen in het bedwingen van angst, het in toom houden van agressie en het op afstand houden van met schuldgevoel beladen lust.

De harde waarheid

Het beperkte effect van weten op waarheid, vindt je ook terug in ons vakgebied. Iedereen weet dat roken verslavend en heel slecht voor je is, maar de waarheid is dat het relaterend genot en de sigaret als sociaal glijmiddel veel te veel bevrediging oplevert in het nu. Iedereen weet dat Geert wilders een eng en gestoord mannetje is, maar de waarheid is dat mensen hem willen gebruiken om de status quo omver te werpen. We kennen de wetten van hoe reclame en merken werken, maar de waarheid is dat we vooral leuke dingen willen maken om indruk te maken op onze peers. We weten dat digitale disruptie volop bezig is om de bodem onder het verdienmodel van klassieke bedrijven te slaan, maar de waarheid is dat iedereen toch vooral bezig is om zijn persoonlijk hachje te redden en niemand de verander-pijn aandurft of aankan.

Als je geen inzicht hebt in de waarheid, het diepere waarom achter hoe mensen zich gedragen, dan kan je campagnevoeren tot je een ons weegt, de impact op gedrag is nihil. Dus wees op je hoede voor elke marketeer die zegt dat hij weet wat zijn klant beweegt. Want de waarheid zou wel eens kunnen zijn dat hij zijn eigen wereldbeeld op de klant projecteert. En dat de echte waarheid van de klant van een heel andere orde is.

Adres

‘s-Gravenhekje 1a
1011TG Amsterdam

Contact

hello@sueamsterdam.com
(+31) 20 223 46 26

Word expert in het beïnvloeden van gedrag

Onze populaire wekelijkse nieuwsbrief brengt het beste uit de overtuigingspsychologie en de toepassing ervan.

Schrijf me in!

Don't miss out

Receive our biweekly email with the best articles we've been reading in the meantime.

Nah, I'd rather be unpersuasive

Ok, you’re gonna want to check your mail now

Nice

Ok. So this is you...

You walk through life without caring if you ever have an impact.

You think persuasion is for perverts.

You are perfectly happy being charmless.

Is this you...?

Ok damned, sign me up
×

That’s me! Let’s meet